Noaptea Cercetătorilor Europeni - cea mai mare manifestare de știință pentru publicul larg din RM, s-a finalizat cu succes

02.12.2020

Cel mai important și așteptat eveniment științific al anului, Noaptea Cercetătorilor Europeni, s-a produs. Ziua de 27 noiembrie 2020, când a fost dat startul celei de-a VII-a ediții a celui mai ambițios proiect științific european, a anunțat cifra incredibilă de 35 000 de utilizatori care au urmat îndemnul organizatorilor de a descoperi împreună universul științei și a urmărit integral  parcursul pregătirilor către eveniment, realizările cercetătorilor, concursurile pentru tineri, înregistrările video de la instituții de cercetare, reportajele Radio/TV etc.

Începând cu ora 16:00, orașul Chișinău a devenit orașul și capitala științei, iar împreună cu alte  cca 400 de orașe de pe continentul european, a spus la unison un DA Științei pentru viitorul omenirii. Transmisiunea online a evenimentului a avut loc dintr-un studio modern, creat și dotat  special, în incinta Universității Tehnice din Moldova, în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni, proiect câștigat în consorțiu de Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), Academia de Științe (AȘM) și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI).

Feeria evenimentului științific a putut fi urmărită, vizionând materiale video, la care au participat toate instituțiile de cercetare, centrele și universitățile din țară, realizate de echipele din cadrul proiectului. Grație filmărilor cu drona din parcul UTM, curioșii au putut fi prezenți virtual la splendoarea evenimentului, fiind totodată alături de cei care stau în spatele cercetărilor. Pe parcursul serii, au fost organizate o serie de intervenții live, de la UTM, USM, USMF, Institutul de Zoologie, Institutul de Chimie, Institutul de Fizică Aplicată, CNTS (satelit) și CNSTM etc., unde toți cei interesați au avut posibilitatea să participe la experimente spectaculoase din laboratoare, la discuții și dezbateri pe teme actuale din cercetare. Și pentru elevi au fost pregătite o serie de concursuri, care s-au lăsat cu multe surprize. Aceștia, participând activ la diverse concursuri, anunțate din timp de organizatori, cu plasarea pe site-ul evenimentului, dar și pe portalurile instituțiilor organizatoare, au putut beneficia de trofee, diplome, precum și de tricouri, rucsacuri, dar și alte premii atrăgătoare.

Evenimentul a fost unul dinamic, interactiv, iar echipele de lucru, antrenate în cadrul acestui proiect au depus eforturi conjugate, pentru a apropia cât mai mult publicul larg de cercetător și a încuraja tinerii să urmeze și ei o carieră științifică. Cei care n-au ratat șansa de a sta față în față cu cei mai renumiți cercetători, au luat parte la activitățile pregătite de aceștia. Interacțiunea virtuală cu cercetătorii atât din laboratoare, cât și din alte locații unde se desfășoară activități științifice a fost asigurată, iar cea mai mare manifestare de știință pentru publicul larg din RM - Noaptea Cercetătorilor, ediția 2020, cu toate ajustările generate de pandemia de coronavirus a reușit și asta în cazul în care la eveniment s-au conectat online cca 1,5 mil. de vizitatori din peste 400 de orașe europene.

Amintim că Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment inițiat și finanțat de Comisia Europeană, având drept scop prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare unui public larg, în special tinerilor – elevi, studenți. Promovat de Comisia Europeană, proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. Evenimentul este dedicat relaționării directe dintre cercetători si public. Activitățile propuse în cadrul manifestării, prezintă diversitatea cercetării și subliniază impactul cercetării asupra vieții noastre de zi cu zi. Scopul este, de asemenea, să-i motiveze pe tineri să își dorească o cariera in cercetare.

Articolul integral, realizat de Eugenia Tofan, Serviciul de Presă al AȘM, este disponibil pe site-ul web al Academiei de Științe a Moldovei  

Sursa:
Categorie: