Arta muzicală în serviciul dezvoltării durabile a societății

26.11.2020

Academicianul Eugen DOGA

Membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, compozitor care s-a manifestat pregnant în domeniul artei componistice și s-a impus în cultura muzicală autohtonă precum și cea universală, prin multiple vocații pe măsura cuceririi altitudinii profesionale. Autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. Acad. E. Doga lucrează și în domeniul muzicii de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul post-sovietic, a scris muzică pentru filmele „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Explozie cu efect întârziat”, „Durata zilei”, „Casă pentru Serafim”, „Lăutarii”, „Șatra”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Anna Pavlova”, „Patul lui Procust”. Este autor al unor capodopere precum „Codrii mei frumoși”, „Cântec despre orașul meu”, „Cred în ochii tăi”; a realizat coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță”, a semnat muzica pentru spectacolele „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”, „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, „Sfânta sfintelor”, baletele „Luceafărul” și „Venancia”, ș.a.

Acad. Eugen Doga a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. La sfârșitul anului 2015 strada pietonală Alexandru Diordiță din Chișinău a fost redenumită în „Strada Eugen Doga”. Maestrul este decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din RSSM (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului de Stat al RSSM (1980) și al Premiului de Stat al URSS (1986). A fost decorat cu Ordinul Republicii (1997), Ordinul „Steaua României” în grad de ofițer (2000), Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998), laureat al Premiului de Stat (2008) pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale. În anul 2014 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer. Este Doctor Honoris Causa al Institutului Internațional de Cinematografie din Moscova. În anul 2017, autoritățile Republicii Moldova au declarat „Anul lui Eugen Doga” în semn de omagiu celei de-a 80 aniversări de la nașterea academicianului-compozitor.

Mai multe detalii despre creația maestrului sunt disponibile pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei și pe pagina oficială a maestrului Eugen Doga

 

Academicianul Gheorghe MUSTEA

Membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, compozitor, flautist, naist, pedagog. Fondator, prim-dirijor și director artistic al Orchestrei Simfonice Naționale a companiei Companiei Publice Teleradio-Moldova (din 1989). Creația acad. Gh. Mustea abordează diverse genuri muzicale: muzica simfonică (concertele nr. 1 și 2), muzica de operă („Alexandru Lăpușneanu” și „Ștefan cel Mare”), muzica de cameră instrumentală („Cvartet cu coarde”, „Rapsodie”, „Pastorala”), muzica vocală („Trei mari iubiri”, „Dorul”, „Păstorul și mioara”), muzica corală, muzică pentru copii, creații scenice, muzica de film.

Acad. Gh. Mustea a deținut funcția de Rector al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (1999–2002), profesor universitar.

Pe parcursul activității sale a înregistrat la Radio Chișinău creații de G. F. Handel, G. Verdi, C. M. Weber, P. I. Ceaikovski, L. Beethoven, W. A. Mozart, J. Strauss, G. Enescu, C. Porumbescu, G. Rossini, G. Donizetti, V. Zagorschi, S. Buzilă, P. Constantinescu, T. Chiriac, V. Rotaru, P. Rivilis, Gh. Ciobanu ș. a.

În anul 2020, acad. Gheorghe Mustea i-a fost conferit titlul onorific de „Om emerit”, înalta distincție academică „meritul științific” clasa I și i-a fost decernat Premiul „Gavriil Muzicescu” pentru promovarea artei muzicale din patrimoniul național și universal.

Mai multe detalii despre creația acad. Gh. Mustea sunt disponibile pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei și  pe blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"

Contacte

bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1,

Chișinău, MD 2001, Republica Moldova

Email

Web: https://asm.md/

Domeniul științific
Cuvinte-cheie: